DFStafette,  nieuws

DFStafette #3: Monica Veeger

1. Wat is jouw professie?
Ik ben docent bij de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle (TCL) bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Ik werk daar al sinds het allereerste begin en heb de opleiding mede ontwikkeld. Daarnaast word ik soms als freelancer ingehuurd door organisaties in de gezondheidszorg voor workshops of lezingen. 

2. Hoe ziet een typische werkdag eruit?
In mijn werk houd ik me veel bezig met vragen als: Wat als we in de toekomst alleen uit automaten zullen eten? Wat als we dromen kunnen opnemen? Wat is de toekomst van intimiteit? Allerlei vragen over de toekomst die de studenten stellen en vooral wat is mijn toekomst? 

3. Waarom doe je wat je doet?
Van oorsprong kom ik uit de zorg, ik ben opgeleid als fysiotherapeut, maar gaandeweg kreeg ik door het werken met studenten van TCL steeds meer belangstelling en later ook fascinatie voor trend research en vooral futures research. 

Het creëren van toekomstbewustzijn bij studenten is in mijn ogen het mooiste wat er is.  Als docent geef ik een specialisatiemodule over Futures Research vak waarbij studenten van ons hele instituut en ook uitwisselingsstudenten deelnemen en kennismaken met verschillende methodieken voor toekomstverkenning.

Door mijn internationale samenwerkingsverbanden heb ik ook met meerdere culturen te maken. Fontys Academy for Creative Industries werkt samen met vier partneruniversiteiten in Turkije, Spanje, Hongarije en België aan het Erasmus-plusproject Foresight. Als projectleider vanuit Fontys ACI heb ik met een enthousiaste club collega’s de methodiek Sustainable Futures van mijn collega’s Christianne Heselmans en Linda Hofman geïntroduceerd bij deze partneruniversiteiten. Daarvoor hebben we in november 2019 een teach-the-teacher training aangeboden aan 25 docenten van de verschillende onderwijsinstellingen. Ook hebben 100 studenten van alle vijf betrokken universiteiten en hogescholen meegedaan aan een intensieve projectweek in Antwerpen. Een prachtig project waar toekomstverkenning, toekomstbewustzijn, intercultureel leren samen komen en de methodiek is geïmplementeerd op al deze universiteiten. Het project wordt hopelijk fysiek afgesloten in oktober in Bilbao.

4. Waar ben je trots op?
Trots ben ik op mijn studenten en collega’s. Trots ben ik op de ontwikkeling die ik zelf heb gemaakt van fysiotherapeut/bewegingswetenschapper naar hogeschooldocent futures research en healthy lifestyle en coördinator internationalisering voor onze opleiding en voor internationale uitwisselingsprojecten met partneruniversiteiten in Zuid-Korea. Tevens is de combinatie gezondheid(zorg), onderwijs, internationalisering en toekomstverkenning een mooie uitdaging. 

Overigens had ik ook nooit gedacht dat mijn naam op de kaft van een boek zou komen te staan, maar dat is inmiddels wel zo: afgelopen jaar verscheen namelijk het boek ‘Ontwerpen voor zorg en welzijn’ waar ik aan meeschreef bij uitgeverij Coutinho. 

5.Wat is een toekomstdenker die jij in de gaten houdt?
 Ik ben gefascineerd door het werk van medical futurist, Dr Bertalan Meskó. Hij is directeur van The Medical Futurist Institute en professor aan Semmelweis University in Hongarije. Meskó is een groot pleitbezorger van de rol van technologie in de zorg en analyseert hoe science fiction technologieën realiteit kunnen worden in de geneeskunde en de gezondheidszorg.

6. Waarom werd je lid van DFS
DFS geeft me toegang tot het werkveld, tot de doeners.

7. Wat wil je leren in/van/met dit netwerk
Bij conferenties in onder andere Turku, Finland hoor ik de meer over de wetenschappelijke kant van het vak en dat is zeker interessant en relevant. Voor de studenten is het echter belangrijk om de combinatie te maken met het werkveld en daar helpt DFS me bij. DFS zie ik ook als een middel voor onze studenten om kennis te maken met het werkveld.  

8. Wat biedt je aan in dit netwerk?
Ik leg graag linken tussen DFS en het internationale netwerk dat ik vanuit Fontys heb. Zo heb ik een tijdje terug al eens Prof. Nelson Pinheiro uit Lissabon als spreker aan DFS gekoppeld. Ook wil ik me graag inzetten om te kijken hoe ervoor kunnen zorgen dat de link tussen DFS en onze studenten en alumni sterker kan worden gelegd.