algemeen

Van het bestuur: een nieuwe voorzitter

Vanaf 1 mei heeft DFS een nieuwe voorzitter. Maja Bosch neemt na bijna drie jaar afscheid en draagt haar taken over aan Roanne van Voorst. Maja blikt terug en Roanne kijkt vooruit. Als bestuur willen we Maja heel erg bedanken voor haar tomeloze inzet de afgelopen periode.  Roanne maakt al een tijdje deel uit van ons bestuur en we kijken er naar uit om haar als voorzitter in ons midden te hebben. 

Terugblik van Maja
Toekomstverkenners kijken natuurlijk het liefste vooruit – maar vanuit mij toch ook een korte terugblik. De afgelopen jaren heb ik als bestuurslid en daarna als voorzitter heel veel toekomstverkenners in binnen- en buitenland leren. De zoektocht die we ook vaak aangaan in ons werk (wat speelt hier nou precies, wat verandert er, wat is onzeker, hoe kan ik dit beter begrijpen) heb ik ook heel sterk teruggezien in ons DFS-netwerk: wat is onze professie precies, moet er een hek omheen, wat bindt en onderscheidt ons? Die gesprekken zijn belangrijk. Maar nog belangrijker vind ik de missie van DFS: better foresight for a better future. De toekomst kunnen we niet kennen, maar wel verkennen. En dat is geen wetenschap, maar vaardigheid. Ik hoop dat wij aan die missie blijven werken. En ik denk dat we dat samen beter kunnen dan alleen. Dus tot snel bij DFS of daar buiten!

Vooruitblik van Roanne
Met enorm veel eer en plezier begin ik deze zomer mijn termijn als voorzitter voor de Dutch Future Society. Voor wie mij nog niet kent: ik ben toekomst-antropoloog, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, schrijver en academisch adviseur voor Hatch. Samen met de andere bestuursleden en sommigen van jullie als leden hebben we het afgelopen jaar al nagedacht over het doel en de focus van DFS voor de komende jaren. Uit die gesprekken werd de wens geformuleerd om van DFS een inspiratieplatform te maken voor leden, en om DFS bekender te maken in Nederland, omdat we geloven dat toekomstverkennen een belangrijke rol zou moeten spelen in veel beleid en besluitvorming – wij kunnen daarbij helpen. Dat betekent dat we onze evenementen de komende jaren willen verdiepen (zodat we langzaam maar zeker, meer begrijpen en leren van een selectief aantal thema’s), dat we onze meetings naar een hoger niveau willen tillen (zodat je er als lid altijd enorm geïnspireerd en een stukje wijzer vandaan komt), én dat we onze bevindingen en lessen graag met een groter publiek willen gaan delen. Ik ga vanuit mijn rol als nieuwe voorzitter mijn uiterste best doen om samen met de andere bestuursleden aan deze doelstellingen bij te dragen!