inspiratie

Reprodutopia: de toekomst tentoongesteld

Kelly Streekstra loopt stage bij Future Consult en schreef een blog over de tentoonstelling Reprodutoptia van Next Nature Network. 

De bevruchting, de geboorte, de zwangerschap. Misschien wel de meest iconische fases van het mensenleven. Maar, de toekomst van onze voortplanting zou er heel anders uit kunnen gaan zien. Kunnen we in de toekomst kinderen baren, zonder dat er een vrouw aan te pas komt? Kunnen mannen dan kinderen krijgen? En is het in de toekomst misschien mogelijk om een kindje te maken zonder dat we de evolutionaire combinatie van de sperma- en eicel nodig hebben? 

Wat betekent dat voor het ouderschap, voor gendergelijkheid en onze cultuur? Deze vragen en meer komen aan bod in de tentoonstelling ‘Reprodutopia’ van Next Nature Network (NNN) in Amsterdam. (NNN) onderzocht deze ontwikkelingen in voortplanting. Onze reproductieve toekomst wordt nu verbeeld door designers.

NNN herinnert ons dat vroeg geboren kinderen al sinds 1896 in couveuses gered worden. Maar voor de 15 miljoen kinderen per jaar die nóg vroeger geboren worden, maken onderzoekers nu een geavanceerde couveuse waar baby’s nog weken in een vloeistof kunnen doorgroeien. Wat zouden volgende generaties van deze technologieën kunnen worden? Bij de tentoonstelling van het Next Nature Network trekken designers deze trends door en verkennen ze de toekomst van onze voortplanting: hoe kan onze ‘reprodutopia’ er uit zien?

De tentoonstelling schetst prikkelende toekomstbeelden, van een poly-parenting kit tot een draagbare baarmoeder, waarmee ze het gesprek willen openen over de toekomst van onze voortplanting. Tip van DFS: gaat dat zien! Laat je verassen of verbazen, en start het gesprek. Tot 30 november is deze gratis tentoonstelling te bezoeken in Droog in Amsterdam.

meer informatie en agenda ]