terugblik

Het ultieme denken?

Terugblik boekpresentatie Toekomstverkennen

Door Maja Bosch

Durf je het ultieme te denken? En hoe doe je dat eigenlijk? Freija van Duijne en Peter van der Wel, twee zeer ervaren toekomstverkenners presenteerden op maandag 18 november hun nieuwe boek: ‘Toekomst verkennen. Het ultieme denken in organisaties’ in samenwerking met Dutch Future Society. Natuurlijk was er het officiële moment van overhandiging (aan Patrick van der Duin, directeur Stichting Toekomstbeeld der Techniek), en waren er felicitaties en signeersessies.

Maar belangrijker waren de workshops: onder leiding van DFS’ers, STT’ers en de auteurs probeerden we een aantal methoden voor het ultieme denken uit. We verkenden de toekomst van Sustainable Development Goal #5: gendergelijkheid. We maakten een science fiction verhaal, waarin een heldin strijdt tegen tech-dominantie. We maakten transformatieve scenario’s, waarin je kunt (virtueel) switchen van geslacht. We gebruikten een future wheel, waarin we onderzochten hoe lang we nog denken in termen van gender, en wat voor persoonsgegevens we in de toekomst eigenlijk vastleggen. En we redeneerden vanuit een toekomst waarin gendergelijkheid is gerealiseerd terug naar vandaag.

Het boek is vooral een aanrader voor mensen die meer willen weten over toekomstverkennen, en hoe je daarmee aan de slag kunt gaan.