DFS Valentijnscafé: Liefde in de toekomst met Roanne van Voorst!

Boekpresentatie Liefde is een van de belangrijkste en indringendste ervaringen in ons leven. We begaan er misdaden en breken er harten voor, ze laat ons zingen van geluk en huilen van verdriet. Ons kunnen verbinden met anderen is dé essentie van mens-zijn:zonder verbinding, groeien we niet, leren we niet, floreren we niet. Sterven we uit. Maar de liefde is momenteel razendsnel aan het veranderen. Er worden medicijnen uitgevonden die je verliefd kunnen maken of houden, er bestaan robots om seks mee te hebben en er wordt gestreden voor wetten om met meer dan twee mensen te mogen trouwen. Tegelijkertijd is er een groeiende groep mensen die bewust alleen blijft: de sologamisten. Antropoloog van de toekomst én voorzitter van DFS Roanne van Voorst onderzocht voor haar nieuwe boek 'Met z'n Zessen in bed' de toekomst van liefde, verliefdheid, genegenheid en vriendschap. Via filosofische literatuur, interviews met futuristen, ervaringsdeskundigen, uitvinders maar vooral: aan de hand van eigen, antropologisch onderzoek. "Met z’n zessen in bed is een fascinerende en zinnenprikkelende vooruitblik op de toekomst. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst van dat wat ons mens maakt." 'Met z'n zessen in bed' verschijnt op 25 januari 2022. Kun je niet wachten? Reserveer dan alvast een exemplaar via je lokale boekhandel of Managementboek.nl. Lees ook vast de reeks in NRC die Roanne afgelopen zomer in aanloop naar haar nieuwe boek publiceerde. Praktische informatie Datum: 14 februari 2022Tijd: 16.00 - 17.30 uurLocatie: Online (Zoom)Toegang gratis (alleen voor leden en introducees)Aanmelden: Eventbrite

DFS meet-up: #OurFutures: de toekomst van Europa in beeld

Online

#OurFutures is een project van de foresight unit van het Joint Research Center van de Europese Commissie. Ze nodigen EU burgers uit om hun toekomst ideeën te delen. Deze ideeën worden in de vorm van verhalen en data vertaald naar prioriteiten voor de EU. Erica Bol, onderdeel van de Foresight Unit, komt over dit project vertellen; over het waarom, hoe en de tot dan toe gekregen resultaten.  Lees meer over #OurFutures Praktische informatie Datum: 29 maart 2022Tijd: 16.00 – 17.00 uurLocatie: Online (Zoom)Toegang gratis (voor leden en introducees)Aanmelden: Eventbrite

Gratis

DFS Conversations | Meet-up with Futures Space

Futures Space is een hands-on internationaal digitaal platform voor toekomstdenkers in alle soorten en maten die samenkomen om zich collectief positieve toekomsten voor te stellen en te ontwerpen. Futures Space wil kennis delen en nodigt haar leden op het platform uit om buiten hun comfortzone te denken door samen te werken in toekomstverkenning en co-creatie. Het volledig vrouwelijke team van Futures Space werkt vanuit Duitsland, Nederland, Mexico & Indonesië, waardoor verschillende culturele perspectieven worden ingebracht. Op 31 mei maken we nader kennis in een engelstalige meet-up met oprichter en lead futurists Graciela Guadarrama Baena en community host Jocelyn Cheung. Dit event is speciaal voor DFS-leden. Ben je erbij? Reserveer dan je plek en je ontvangt van ons een link voor deelname! Voertaal voor deze online meet-up is Engels.

DFS Boekpresentatie | Alive and clicking met Rudy van Belkom

Op 7 juni presenteert Rudy van Belkom (STT) bij Dutch Future Society zijn boek Alive and clicking over de toekomst van digitale democratie. ‘De democratie verkeert in crisis’, wordt vaak gezegd. Volgens experts zou de aanhoudendedigitalisering van de samenleving zelfs het einde van de democratie kunnen betekenen. En onze jeugd? Generatie Z zou volgens experts onverschillig, doelloos en apolitiek zijn. Kortom, de democratie is tendode opgeschreven. Maar wat als de democratie veel levendiger is dan we denken? Op 26 april 2022 verscheen het boek Alive and clicking van Rudy van Belkom, onderzoeker en kersverse directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek. In Alive and clicking combineert Van Belkom inzichten uit wetenschappelijk onderzoek met inspirerende voorbeelden wereldwijd die de deur openen voor een hoopvolle toekomst voor de digitale democratie. Op 7 juni 2022 presenteert Van Belkom zijn boek speciaal voor DFS leden tijdens een online meet-up. Ben je erbij? Reserveer dan je gratis ticket!

DFS x DDW: Trendtour Dutch Design Week

Samen ontdekken we de inspiratievolle Dutch Design Week, het grootste designfestival van Noord-Europa. We ontmoeten elkaar op de DDW en volgen een trendtour in het Klokgebouw, gehost door studenten van de Fontys-opleiding Trend Research & Concept Creation (TCL) in Lifestyle. Tijdens deze trendtours worden de meest innovatieve ontwerpen gekoppeld aan de belangrijkste trends van het moment. De studenten van Fontys TCL zoomen in op maatschappelijke veranderingen en hoe deze zichtbaar zijn tijdens de Dutch Design Week. Ze verkennen de toekomst en laten op inspirerende wijze zien wat bepaalde ontwikkelingen kunnen betekenen voor bedrijven en organisaties. We sluiten af met een borrel. Het eerste drankje is van ons!* Tijdstip: 14-18 uur Meld je aan via Eventbrite!

Trendrede 2022

TBA

Op 2 december 2022 zal de nieuwste TrendRede plaatsvinden. En dit jaar wordt die in co-creatie ontwikkeld. We leven in een tijd waarin de verschillende crises in razend tempo over elkaar heen buitelen. De gevolgen zijn vaak complex, soms verwarrend en zelfs angstaanjagend. Waar vinden we de hoop om de grote uitdagingen die we voor onze kiezen krijgen op een positieve manier tegemoet te treden? Wat betekent groei nog in een systeem dat aan alle kanten tegen zijn grenzen aanloopt? Hoe zorgen we ervoor dat we moed houden en doorpakken? Ook zo’n behoefte aan duiding en nieuwe perspectieven? Kom dan naar de presentatie van de TrendRede 2022. De Trendrede is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers. Jaarlijks kaderen en clusteren we de actualiteit. En wij verkennen de wenselijke richtingen waarin de ontwikkelingen gebogen kunnen worden. De Trendrede is bedoeld als inspirerend startpunt en denkstuk dat Nederlandse bedrijven, organisaties en overheden helpt gericht over de toekomst na te denken. We willen met de beredeneerde lijnen de discussie en besluitvorming op sociaal-maatschappelijk vlak verder op weg te helpen Meer informatie op www.trendrede.com en Pakhuis De Zwijger.

Gratis

De roes van de toekomst – Boekpresentatie ‘Roes’ door Jeanneke Scholtens

Woensdag 14 december | online ''De dag van de ommekeer was donderdag 23 mei, nu 2,5 jaar geleden. De dag dat ik stopte met drinken. Terwijl ik dacht vette zelfreflectie te hebben, sloeg ie me nu toch even keihard op mijn bek. Omdat ik niet de wijn dronk, maar de wijn mij. En dus stopte ik. Abrupt.'' Jeanneke Scholtens, toekomstonderzoeker en schrijver van Roes, over haar toekomst zonder alcohol, en een gesprek over de toekomst van drugs. Inspiratie voor goede voornemens! Schrijf je hier in via Eventbrite. Dit evenement is alleen toegankelijk voor betalende leden van de Dutch Future Society. Ieder lid kan maximaal twee kaarten aanschaffen en dus een introducee meenemen. Nog geen lid van DFS maar wel geinteresseerd? Lees hier meer over een lidmaatschap.

DFS Nieuwjaarsborrel

Vrijdag 3 februari 2023 | live We proosten samen op een inspiratievol nieuw jaar. Graag delen we met jullie op dit feestelijke moment onze vernieuwde strategie. Wat gaat 2023 - de toekomst - ons brengen? Schrijf je hier in via Eventbrite. Dit evenement is alleen toegankelijk voor betalende leden van de Dutch Future Society. Ieder lid kan maximaal twee kaarten aanschaffen en dus een introducee meenemen. Nog geen lid van DFS maar wel geinteresseerd? Lees hier meer over een lidmaatschap.

Toekomst van de waarheid

Wat is waarheid? Wanneer is iets waar? Deze vragen vormden het startpunt voor DFS om de 'toekomst van de waarheid' te onderzoeken.