
DFStafette #2: Karsten van der Donk

In de DFStafette geven leden van DFS antwoord op acht vragen over hun vakgebied. Karsten van der Donk neemt het stokje over van Roanne van Voorst. Hieronder vertelt hij over zijn visie op toekomstverkennen.
1. Wat is jouw professie? Ik onderzoek de mogelijke toekomsten voor mensen, merken en maatschappij. Ik word vooral gevraagd voor projecten waarbij die drie samenkomen. Je kan als merk willen veranderen ten goede van de maatschappij, maar daar moeten je mensen ook in geloven. Vanuit mijn achtergrond als kunsthistoricus, management consultant en leiderschapscoach zie ik hier veel bij elkaar komen. Ik noem mijzelf ook wel eens een expert in humanology.
2. Hoe ziet jouw werkdag eruit? Gelukkig geen standaardwerkdagen. De ene keer weer veel en lang achter mijn computer voor en onderzoek of de boeken in en de andere keer weer veel en lang met experts of klanten in gesprek.
Het thema blijft toch vaak: Wie zijn wij en wat willen wij en in hoeverre worden wij door onze omgeving gevormd of andersom? Dit zoek ik uit voor mensen en merken door onderzoek, coaching en faciliteren van processen. Waar ik vroeger voornamelijk goede vragen stelde als consultant en coach, werd het tijd om ook antwoorden te geven. Zodoende ben ik gaan doen wat ik nu doe. Echter: ik merk steeds meer dat de antwoorden uiteindelijk ondergeschikt zijn aan het gesprek en de dialoog die je los wilt maken om een beweging op gang te krijgen.
3. Waarom doe je wat je doet, en waar ben je trots op? Ik vertel jullie graag meer, maar dat doe ik in deze video’s: deel 1 en deel 2.
4. Welke toekomstverkenners houd jij in de gaten? Niet per se een vaste toekomstdenker (die ik natuurlijk wel volg), maar iedere keer weer andere mensen afhankelijk van de thematiek waar ik mee bezig ben. De ene keer Douglas Rushkoff. Vrijwel altijd Michel Houllebecq. Peter van Assche en Thomas & Sabine Rau vind ik visionaire doeners op het vlak van circulariteit. Otto Scharmer maar ook Brené Brown of Eckart Tolle of nu vaak Zeikschrift en Correspondent. Meestal zijn het echter veel “gewonere” mensen die tussen neus en lippen hele interessante dingen zeggen. Mensen uit andere metiers die mij aan het denken zetten of interessante vragen stellen. Ook kijk ik naar programma’s, luister ik naar podcast en lees ik. Maar eigenlijk is het vaak zoveel te veel dat ik eerder uit moet kijken dat ik niet onder een semiotische tsunami ten onder ga. Daarom elke dag 30 minuten meditatie (meestal dan)! Het leukste vind ik vaak een gesprek omdat je dan niet passief luistert of consumeert maar beiden door verbinding iets nieuws ontdekt.
5. Waarom werd je lid van DFS? Allereerst werkte ik meestal in het buitenland en toen ik involved werd bij LaFutura merkte ik dat DFS om de hoek zat. Het voelde dichterbij en minder pretentieus. Daarom werd ik lid om van vakgenoten in de breedste zin van het woord te horen wat hen bezighield.
6. Wat wil je leren in/van/met dit netwerk? Op dit moment ben ik Cosight aan het herpositioneren. Mijn lange ervaring met leiderschap en coaching wil ik meer combineren met het toekomst verkennen. Mijn business partner en founder van Cosight (anno 2000) wil een stap terug doen. Dus nu ben ik op zoek naar nieuwe verbindingen, partnerships en contacten om Cosight2.0 mee op te bouwen. Maar ook wil ik: Het ‘vak’ meer geloofwaardigheid verlenen en eventueel theoretische kaders vormen.
7. Wat bied je aan in dit netwerk? Dit soort netwerken bestaat altijd uit een grote groep “consumenten” maar het existeert bij de gratie van “producenten” en “organisatoren”. Een balans in geven en nemen. Voor het netwerk zelf bied ik iets van mijn tijd aan en een deel van mijn ervaring en kennis. Voor de leden heb ik altijd warme koffie beschikbaar voor een gesprek en verbinding (IRL en URL). En wellicht is het leuk om gezamenlijk artikelen of boeken te lezen of documentaires te zien en daar dan een DFS koffie over te organiseren. Ik zie jullie reacties, ideeën op deze DFStefatte vol verwachting tegemoet op karsten@cosight.com of 06-26320116.
Meer weten over Karsten? Kijk op www.cosight.com of volg hem op LinkedIn.

