
DFStafette #1: Roanne van Voorst

In de DFStafette geven leden van DFS antwoord op acht vragen over hun vakgebied. Roanne van Voorst neemt als eerste het stokje aan en vertelt over haar visie op toekomstverkennen.
1. Wat is jouw professie?
Ik heb er niet een, maar meerdere! Ik ben antropoloog van de toekomst, werkzaam aan het International Institute for Social Studies en de Universiteit van Amsterdam. In 2014 promoveerde ik op een antropologisch onderzoek naar een duurzame toekomst in megasteden. Sindsdien houd ik me met name bezig met het thema duurzame menselijkheid: hoe blijven we menselijk, in tijden van technologische vooruitgang, fake news en polarisatie, robotisering? Als antropoloog ben ik vooral geinteresseerd in de ervaring van de mens: dus niet zozeer in de trendontwikkelingen zelf (al moet ik daarvan uiteraard goed op de hoogte zijn), maar meer in de impact daarvan op onze samenleving. Hoe voelen we ons, als straks dingen anders worden? Wat denken we; wat worden nieuwe rituelen, gedragingen, geloven, gebruiken? Hoe hebben we straks lief, hoe maken we vrienden, of sociaal contact? Ik combineer mijn academisch werk met het schrijven van toegankelijke non-fictie boeken over mijn werk, en met onderzoeksjournalistiek voor verschillende thema’s. En daarnaast verzorg ik trainingen vanuit mijn bedrijf Hatch, die helpen om organisaties en individuen future-proof te maken: we leren mensen de vaardigheden die ze nodig hebben voor een succesvolle, duurzame toekomst.
2. Hoe ziet een typische werkdag van jou eruit?
Die heb ik niet! Elke dag is totaal anders. Soms geef ik ‘savonds laat nog ergens een lezing, of begint een dag met een radio-interview. Andere dagen zit ik een hele middag te lezen – literatuur is belangrijk voor mijn vak. Soms ben ik een paar weken ergens op veldwerk. Maar op mijn ideale dag spendeer ik in elk geval een paar uur aan schrijven: dat vind ik het leukst, en ligt me goed. Die dagen voelen niet als werk, maar als vrije dagen!
3. Waarom doe je wat je doet; wat zijn voor jou de drijvende vragen die je werk zo boeiend maken?
Ja, leuk! Ik vertel het in deze audioclip van 3 minuten.
4. Kun je ons kort meenemen in een project waar je trots op bent, of een link delen naar iets moois dat jij als toekomstverkenner hebt (co)gecreëerd?
Recent kreeg ik een leuke schrijf-en denkopdracht: meedenken over een post-corona toekomst. Als sociaal wetenschapper wilde ik vooral een beeld schetsen over de impact van de crisis, op de samenleving, en dan met name op ons, menselijk gedrag. Ik schreef een fictief verhaal over de generatie van de Corronials: kinderen die ten tijde van de lockdown werden verwekt, en straks leven in ons land – in mijn verhaal doen ze dat tussen groepen ‘angstigen’ en mensen die zich juist tegen die angst verzetten. Je kunt het hoofdstuk gratis lezen via mijn website: ‘The Corronial Age. Bookchapter in: BRAVE NEW HUMAN– Reflections on the Invisible, 2020‘
5. Met welke toekomstdenker zou jij weleens een brainstormsessie willen hebben, en welke vraag zou je hem of haar willen stellen?
Ik ben erg fan van futurist Gerd Leonhard. Dus als ik hem ooit eens zou mogen trakteren op een kop koffie, een diner, en een goed gesprek, dan zou ik waarschijnlijk eerst een beetje nerveus naar hem zitten staren, en daarna niet meer kunnen ophouden met vragen stellen en zijn antwoorden noteren. Ik vind zijn visies op de toekomst meestal overtuigend, waar het technologie betreft, maar ik zou hem met name willen uithoren over een onderwerp waar ik me momenteel veel mee bezig houd: de ontwikkeling van intimiteit, seks, liefde en vriendschap in de toekomst. Wat zullen doorgaande trends zijn, denkt hij, en wat gaat er juist helemaal anders zijn?
6. Waarom werd je lid van DFS?
Het valt me op dat veel toekomstdenkers in isolement werken. Dat vind ik jammer, we kunnen veel leren van elkaar, elkaar inspireren, en daarbij werkt het vaak beter om gezamenlijk ideeen en scenarios naar buiten te brengen, dan dat we dat in ons uppie blijven doen: individuele blogs van collega’s zijn bijvoorbeeld best vaak goed, maar worden ook weinig gelezen. Mijn wens voor mezelf en voor andere DFS leden is, dat we meer samen kunnen werken. Wij toekomstdenkers hebben belangrijke dingen te delen met de buitenwereld; laten we dat samen doen!
7. Is er iets wat jij graag nog beter wilt leren in jouw vakgebied, misschien wel iets waar andere DFS-leden meer ervaring mee hebben?
Absoluut! Ik vertel erover in de korte video onder vraag 8. En het lijkt me ook erg leuk als deze oproep daadwerkelijk leidt tot kennisuitwisseling tussen leden, dus mocht ik iets noemen waarvan een DFS-lid denkt: dat doe ik nou net al jaren, dat kan ik goed; en mocht ik onder vraag 8 een vaardigheid of methode noemen waaraan diegene wat denkt te hebben: neem dan vooral contact met me op – wellicht kunnen we van elkaar leren!
8. En is er misschien ook iets dat je kunt aanbieden in retour, iets dat jij juist goed kan en waarover je best weleens een uitleg/co-brainstorm/inspiratiesessie over zou willen aanbieden?
Wellicht, ik deel mijn idee daarover in deze video van ruim 2 minuten. Wie weet kunnen we elkaar ontmoeten en van elkaar leren tijdens een wandeling, kop koffie of werkproject! Mocht je me daarover willen bereiken, dan kan dat op info@roannevanvoorst.com.
Meer weten over Roanne? Kijk op www.roannevanvoorst.com of volg haar op Linkedin of voor een mix tussen werk en persoonlijk op Instagram.

