algemeen

De toekomst van… neurorecht

door Maja Bosch

Wat betekent technologische vooruitgang voor het recht? Wat is de impact van Artificial Intelligence op veiligheid: kunnen we voorspellen wie de fout in zal gaan? Mag een staat op basis van AI het gedrag van inwoners beïnvloeden? Dat is niet de enige kant natuurlijk. We krijgen wellicht te maken met een AI-wedloop tussen de rechtstaat en de misdaad. ‘Met behulp  van AI is het eenvoudiger om als individu criminele activiteiten te ondernemen en bestuurders en politici af te persen en te bedreigen.’ Dit citaat komt uit het AI-scenario The winner takes it all, net gepubliceerd door Rudy van Belkom namens de STT.
Misschien gaat het nog verder: ‘doordat intelligente systemen aansprakelijk zijn, kunnen we omdenken in verantwoordelijkheden. De mens is niet langer volledig eindverantwoordelijk,’ zo lezen we in het scenario Robot rights. 

In de neurowetenschap gaat het niet alleen over de vraag van verantwoordelijkheid, maar ook over vrije wil. Hoe kun je vaststellen of iemand die een misdrijf begaat toerekeningsvatbaar is? Gerben Meynen, hoogleraar forensische psychiatrie, richt zich op neurorecht. We kunnen gedrag beïnvloeden met diepe hersenstimulatie, bijvoorbeeld bij Parkinsonpatiënten. Maar stel dat het kan in de toekomst, mag je dat dan ook doen bij zedendelinquenten? En mag je hersenscans inzetten in het strafrecht, bijvoorbeeld als een verdachte blijft zwijgen?

In 2020 willen we dit thema met de toekomstkennis van DFS’ers graag verder uitwerken. In ieder geval met een bezoek aan de expositie AI: More than Human in maart 2020. Wordt vervolgd!

Lees verder: 
detoekomstvanai.nl
Artikel NRC