events,  toekomstbewustzijn

Boekpresentatie en workshops ‘Toekomstverkennen’

Presentatie en workshops naar aanleiding van het nieuwe boek van Freija van Duijne en Peter van der Wel

STICHTING TOEKOMSTBEELD DER TECHNIEK I.S.M. DFS
18 NOVEMBER | 14.00 – 17.00 UUR
MINISTERIE VAN OC&W | DEN HAAG 

In juni 2013 gaven vijf toekomstverkenners het vak van toekomstverkennen in Nederland een nieuwe impuls. Zij richten toen de DFS op. Twee van deze oprichters – Freija van Duijne en Peter van der Wel – komen nu met een nieuwe impuls. Zij hebben de afgelopen twee jaar geschreven aan een boek over het vak van toekomstverkennen. “Het boek is echt gegroeid vanuit onze ervaring door toekomstverkenningen te doen” vertelt Freija. Het boek verschijnt 20 november a.s. bij uitgeverij Scriptum. 

Op 18 november organiseren de auteurs in samenwerking met Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en DFS een boekpresentatie. Natuurlijk komt de inhoud van het boek voorbij in een presentatie van de auteurs, maar we gaan vooral samen aan de slag. Onder leiding van ervaren toekomstverkenners verkennen we deze middag de toekomst van Sustainable Development Goal #5: gendergelijkheid.

“Het boek is niet per se een ‘how to’ boek, maar heeft als doel om mensen juist in de brede zin te interesseren voor toekomstverkennen,” zegt Freija. “Tijdens de sessie gaan we natuurlijk wel aan de slag – denk aan ‘future wheels’, scenario’s, science fiction prototyping, roadmapping en een trendmuur.” Doel van de middag? “We willen als toekomstverkenners van Nederland een toekomstgericht perspectief toevoegen aan het debat over gendergelijkheid,” aldus de ambitie van Peter. 

Meer over de bijeenkomst
De bijeenkomst begint om 14 uur (inloop) waarna Freija en Peter een toelichting zullen geven op het boek. De workshops duren 2 uur, en we sluiten de bijeenkomst om 17 uur af met een borrel. Alle aanwezigen krijgen een gratis exemplaar van dit boek aangeboden door STT. De bijeenkomst vindt plaats in Den Haag, bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Je kunt je opgeven door een mail te sturen aan vanderduin@stt.nl

Meer over het boek
‘Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties’ is geschreven voor iedereen die zich wil voorbereiden op een toekomst die anders is dan het heden (de enige zekerheid over de toekomst). In dit boek beschrijven Freija en Peter de achtergronden van toekomstverkenning en de meerwaarde van toekomstverkenning in de praktijk. Het boek geeft een kijkje in de geschiedenis van toekomstverkenning, maar behandelt uiteraard vooral de toekomst. Er is veel aandacht voor systeemdenken, de achterliggende denkhouding bij toekomstverkennen, die ons in staat stelt de beperkingen van ons brein te boven te komen. De auteurs laten daarbij zien hoe toekomstverkenning onze nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht prikkelt. Daarnaast geven ze een kijkje in de gereedschapskist van toekomstverkenning, overigens zonder een handboek te willen schrijven met specifieke uitleg over methoden. De auteurs hopen met dit boek veel mensen enthousiast te maken om zich in te zetten voor een betere en mooiere toekomst. 

‘Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties’ is vanaf 20 november verkrijgbaar.

Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties | Freija van Duijne & peter van der Wel | Gebonden, 200 blz. | Nederlands | Uitgeverij Scriptum | 1e druk, 2019 | EAN: 9789463191807 | prijs 22,50