The Swarm – Volgende fase in het werk van de Dutch Future Society

Missie

“De Zwerm” (The Swarm) is a new DFS initiative where members can participate in the progress of the Dutch Future Society with small tasks, ranging from communication to the (co-)organization of events: take a look at the “menucard” (in Dutch). More information in English to follow soon, or send us an email at info@dutchfuturesociety.nl for questions!

Hoe het begon

De Dutch Future Society is ontstaan uit een gezamenlijk ideaal. Door de samenwerking tussen alle toekomstverkenners in Nederland te bevorderen, willen wij het vak van toekomstverkennen verder ontwikkelen. Wij menen namelijk dat er op allerlei plekken in Nederland heel veel kennis op dit gebied aanwezig is, maar dat dit verspreid is. Kennis van trendwatchers, futurologen, strategen, scenarioplanners en allerlei andere soorten toekomstverkenners, maar ook kennis bij bedrijven, overheden, universiteiten, allerlei andere organisaties en bij vele individuen afzonderlijk.

Met dit doel voor ogen begon enkele jaren geleden een kleine groep enthousiaste vakgenoten met het organiseren van meetings en het opzetten van een website en een nieuwsbrief. Geleidelijk aan is deze groep verder uitgegroeid en kwamen er allerlei andere activiteiten en samenwerkingen bij. We mogen zeggen dat de Dutch Future Society er intussen staat en is uitgegroeid tot “Home of the Dutch Futurists”.

Maar we zijn nog lang niet klaar. We willen, moeten en kunnen nog veel meer doen om ons ideaal te bereiken.

De Zwerm als volgende stap

ZwermNu is de tijd gekomen voor de volgende stap. Wij willen geen stichting zijn met uitsluitend lezingen, of alleen een beroepsvereniging, of slechts een studieclub met een bestuur en leden. We willen door ontwikkelen naar een vorm die past bij deze tijd, een vorm die we misschien het best kunnen beschrijven als: “De Zwerm”.

Kenmerken van “De Zwerm” als organisatievorm zijn het flexibele – je doet wat je uitkomt en wat je leuk vindt – en decentrale karakter. Door samen op te trekken, ga je verder, dieper, interessanter. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.” Het is niet het bestuur dat bepaalt. Iedereen kan meesturen door zelf energie in activiteiten te steken, zolang het bijdraagt aan het ideaal van DFS.

In de zwerm is plek voor alle toekomstverkenners en iedereen kan op de een of andere manier bijdragen aan het gemeenschappelijke ideaal. Bijdragen kan door naar een bijeenkomst te gaan en kennis te delen, of foto’s te maken. Je kunt contact persoon zijn bij een verwante organisatie. Daarnaast is bijdragen ook mogelijk door zelf een bijeenkomst te (helpen) organiseren, etc.

Activiteiten

Als één van de middelen om de zwerm te starten hebben we een menukaart met kleine activiteiten samengesteld. We vragen aan alle leden van onze achterban – dus ook aan jou (!) – om eens te kijken of er niet iets in deze menukaart staat dat jij eigenlijk wel zou willen doen voor de Dutch Future Society. Vele handen maken licht werk en samen staan we sterk. En ere wie ere toekomt: jouw naam komt in beeld.

In de bijgaande menukaart vind je vele tientallen kleine acties, die allemaal bijdragen aan het verder uitbouwen van community en die ook nog leuk zijn om te doen. Misschien bedenk je zelf nog meer ontbrekende activiteiten, die je ook wel voor DFS zou willen uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld ideeën voor de promotie van een evenement, of wil je juist de samenwerking met de World Future Society uitbreiden? Je kunt het ons allemaal laten weten!

Klik hier om een selectie te maken uit de menukaart: welke activiteit(en) vind jij interessant? Uiteraard zijn suggesties ook van harte welkom. Liever mailen? Stuur je bericht naar info@dutchfuturesociety.nl.


Publiciteit

1 – Bijhouden van één of meer van onze social media kanalen: Twitter, Pinterest, Facebook, etc.
2 – Verzorgen van persberichten (ad hoc of regelmatig)
3 – Bijhouden deel website
4 – Ontwerpen van illustraties voor evenementen, website en social media
5 – Nadenken over persmomenten
6 – Bijdragen aan opinieartikelen vanuit DFS

Contacten

7 – Contactpersoon tussen DFS en één van onze collega futuristenclubs (Strategenberaad, NTV, Club of Amsterdam, De Zwijger, etc.)
8 – Contactpersoon voor onze partner Managementboek (reviews van boeken over de toekomst)
9 – Contactpersoon naar één van de future-gerelateerde opleidingen
10 – Contactpersoon naar de World Future Society
11 – Contactpersoon naar buitenlandse futuristenclubs

Meetings

12 – Verzorgen van een inhoudelijke meeting voor onze achterban (incidenteel)
13 – Contacten leggen en onderhouden met mogelijke locaties voor meetings
14 – Verzorgen van een meeting over techniek van toekomstverkennen (incidenteel)
15 – Bijdragen (meewerken) aan de organisatie van onze jaarlijkse meeting “An Interesting Day”
16 – Bijdragen (meewerken) aan de organisatie van een kleinere meeting
17 – Bijdragen (meewerken) aan de organisatie van meetings en werkbezoeken in het buitenland
18 – Maken en editen van video opnamen
19 – Fotografie van evenementen en dergelijke

Ledenwerving en groei

20 – Persoonlijke benadering van aspirant leden
21 – Opstellen van (digitale) wervingsfolder/flyer/banner
22 – Contact leggen met een mogelijke sponsor en samenwerkingspartner voor events (dit zijn dus ook al meer klusjes)

Inhoud

23 – (Mee)werken aan blogs voor website
24 – (Mee)werken aan meetings over vakontwikkeling
25 – (Mee)werken aan blogs over vakontwikkelling
26 – Recenseren van toekomstpublicaties

Algemeen

27 – Bijdragen aan verbeteren van de website (nieuwe template, plug-ins)
28 – Vertaalwerk (voornamelijk Nederlands/Engels)
29 – Nadenken over nog ontbrekende kleine klusjes


Klik hier om een selectie te maken uit de menukaart: welke activiteit(en) vind jij interessant? Uiteraard zijn suggesties ook van harte welkom. Liever mailen? Stuur je bericht naar info@dutchfuturesociety.nl.