MOOD: De Stemming van 2017

December 22, 2016 15:53

De kunst van het loslaten

De tijd waarin we leven wordt weleens aangeduid als het tijdperk van het post-kapitalisme. Het is de periode die komt na een decennialange periode van globalisering en liberalisering. In MOOD 17, het nieuwe trendboek van Trendslator dat op 1 december 2016 verschenen is, wordt duidelijk dat we nu afscheid moeten nemen van vastomlijnde wereld- en mensbeelden en nieuwe modellen en systemen uitvinden: collaborative consumption, co-operative alliance, circular economy en conscious capitalism. Die we ook nog eens met elkaar en voor elkaar willen uitproberen; van start-up naar scale-up.

Afstand doen van vertrouwde zekerheden

Het thema van deze uitgave van MOOD is de kunst van het loslaten. De 7 trends voor 2017, SEARCH, SENSE, STAND, SHOCK, DARE, KNOW en SHOW, laten zien dat we in dit tijdsbestek afstand moeten doen van vertrouwde zekerheden op het gebied van economie, religie en politiek. De verhoudingen en tegenstellingen tussen mannelijk en vrouwelijk, nationaal en internationaal, conservatief en progressief; ze verschuiven radicaal en verdwijnen sneller dan we voor mogelijk houden.

Periode van rouw en afscheid nemen

Deze periode, waarin oude aannames worden vervangen door nieuwe, brengt veel onzekerheid met zich mee. Het is een periode van rouw en afscheid nemen van datgene wat ons lief is, en dat doet altijd pijn. Pas na enige tijd komt het besef dat het nodig is om los te laten om nieuwe wegen te kunnen zoeken en ruimte te kunnen maken voor nieuwe inzichten en ideeën. Voor velen gaat het tempo van vernieuwen te snel. Er is behoefte aan een beperking van vrijheden, aan duidelijke rituelen en richtlijnen voor onze manier van leven en liefhebben.

Verouderde denkpatronen loslaten

De oude en de nieuwe wereld, ze schuiven langs elkaar heen. Maar wat blijkt uit de trends voor 2017, loslaten is ook een vorm van risicobeheersing. Risico’s zijn soms het beste te beheersen als we verouderde denkpatronen los durven te laten. Als we onze creativiteit en innovatiekracht volop inzetten, kunnen we de grenzen tussen angst en hoop, mens en machine, virtueel en reëel opheffen en de weg vrijmaken voor een toekomst op basis van vertrouwen.

7 Trends voor 2017

– SEARCH
Loslaten als levensdoel; Optimistische oplossingen
– SENSE
Strijdbaar en kwetsbaar tegelijk; Ondernemen met invoelend vermogen
– STAND
Jij lijkt op mij; Samen bouwen aan vertrouwen
– SHOCK
Kant kiezen en kleur bekennen; Omgaan met onmogelijkheden
– DARE
Discipline als denkpatroon; De expert aan de macht
– KNOW
Nooit slim genoeg; Intelligent inzicht
– SHOW
Niet echt wordt net echt; Virtuele en reële kansen

Bron: www.trendslator.nl/mood


Over MOOD 17 & Trendslator

Op 1 december verscheen het nieuwe trendboek van Trendslator, MOOD 17. Trendslator doet, in de vorm van MOOD©, al ruim tien jaar continu onderzoek naar de stemming in de maatschappij, bij de consument en in de markt. Het bureau onderzoekt en vertaalt trends van vandaag naar markten en merken van morgen. Klik hier voor meer informatie over Trendslator.

Share this with others:
Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.