In Memoriam: prof. Paul Rademaker

September 10, 2015 19:01

We are sad to announce the unexpected death of prof. Paul Rademaker. Paul has been a pioneer in building the longest lasting futurist network in the Netherlands, “Netwerk Toekomstverkenningen”. As the chair of the Club of Rome Netherlands, Paul was always keen on sharing the work of futurists with a wider audience. Paul has been an inspiration to the Dutch Future Society. Paul Rademaker

Wij ontvingen het droeve bericht dat na een kort ziekbed toekomstonderzoeker prof. Paul Rademaker is overleden.

Paul Rademaker richtte in 1968 het Netwerk Toekomstverkenningen op en was vele jaren voorzitter van dit netwerk.

Hij begon zijn werkzaamheden als toekomstonderzoeker in dienst van Philips als Advisor Future Research. Zijn maatschappelijke betrokkenheid kwam sterk tot uiting door zijn betrokkenheid bij de Club van Rome waarvan hij voorzitter van de Nederlandse afdeling was. Hij was van 1992 tot 2002 bijzonder hoogleraar toekomstverkenningen aan de Universiteit van Twente. Als hoogleraar Investigation of the Future was hij betrokken bij de opleiding Future Planet Studies van de Universiteit van Amsterdam.

Ik ontmoette Paul Rademaker in 1995 toen ik mijn bedrijf Futureconsult startte. Ik vroeg hem met mij mee te denken over aan welk soort toekomstverkenningen behoefte was. Na afloop van het bezoek keerde ik terug met een ontzagwekkende lijst van literatuur die ik nog moest lezen, maar ook met een aantal uitstekende business proposities. Nadien introduceerde hij mij bij zijn netwerk en hebben wij altijd hartelijke contacten onderhouden.

Paul Rademaker heeft het vak van toekomstverkenning in Nederland op de kaart gezet en was als voorzitter gedurende lange tijd de spin in het web van de toekomstverkenners. Wij wensen zijn familie sterkte toe bij dit verlies.

Jan Nekkers

Share this with others:
Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.