Horst Streck – Gamification: De kracht van beleving

November 3, 2016 12:51

Take a look at “Horst Streck – Gamification: De kracht van beleving” on Managementboek.nl. (You are sponsoring the Dutch Future Society for free by placing your order at Managementboek through this link!)

By Freija van Duijne

Gamification, serious games. Inmiddels weten veel mensen wat het is. Maar wat we er precies mee kunnen, dat is nog niet voor iedereen even duidelijk. Het boek Gamification van Horst Streck was voor mij een eye opener voor hoe gamification werkt en wat de mogelijkheden zijn om iets wat werk heet leuker en aantrekker te maken.

Streck is een enthousiaste schrijver. Hij kent de beleving van games van binnenuit. Met Gamification wil hij overbrengen wat gaming doet met mensen. Die bevlogenheid spat van de bladzijden af.

Gamen is leuk. Alle kids spelen. Op straat, met bordspellen en videogames. Volwassenen spelen ook, vooral op de telefoon in de trein en zo. De groeiende populariteit van videospelletjes is een trend die niet te stoppen is. De mechanismen die in games worden toegepast, daar kunnen we zoveel meer mee. Dat is het betoog van Streck.

Streck benoemt de positieve eigenschappen van games en laat zien wat het doet met de beleving van de speler. Bijvoorbeeld dat fouten maken niet wordt gezien als falen, maar onderdeel is van het leerproces. ‘Af gaan’ stimuleert de speler om het nog een keer te proberen. Dat is een heel andere beleving dan de onvoldoende voor een proefwerk op school. Een game daagt ons uit. Er zitten zachte beloningsmechanismen in die inspelen op erkenning en teamwork. Een game maakt mensen betrokken en inspireert ze om mee te doen en mee te blijven doen. Streck legt op een toegankelijke manier uit hoe je die principes kan toepassen in allerlei situaties. Van de webomgeving van een bank tot een meldsysteem van hulpdiensten. En al lezende kwamen bij mij ook allerlei ideeën op.

Een van de krachtigste eigenschappen van games is de fun en de flow. Als de fun goed gedoseerd is, gaan mensen door en willen ze blijven spelen en komen ze in een flow. Streck herkent dat ook bij zijn team dat spellen bouwt. Dat is voor hem een teken dat een project goed loopt. Met dat soort inzichten brengt Streck hele gewone zaken aan het licht, die zelden in een methodiek worden benoemd.

Streck is iemand die durft te pionieren. Leren door te doen. Intuïtie volgen. Hij is een praktijkman, geen schrijver van huis uit. Met dit boek laat hij zien dat je ver kan komen als je zomaar probeert. Gamification is prettig en toegankelijk boek waar veel praktijkkennis in verscholen zit.

Take a look at “Horst Streck – Gamification: De kracht van beleving” on Managementboek.nl. (You are sponsoring the Dutch Future Society for free by placing your order at Managementboek through this link!)


About Freija van Duijne


This review is part of the collaboration between the Dutch Future Society and Managementboek. If you intend to buy the book, please complete your purchase through this link and support the Dutch Future Society.

Share this with others:
Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.