Add your event to our calendar!

The Dutch Future Society aims to provide a platform for all those who are involved with the future, including businesses and other organisations. Please do let us know about any interesting event or meeting that you would like te see featured on our event calendar by sending an email to info@dutchfuturesociety.nl, so that we can better share the knowledge and experience of our field!

Loading Events

« All Events

Future of food: food for futurists

November 23 @ 13:30 - 17:00

Event Navigation

Samenwerking DFS | Trendbureau Overijssel | team Strategie Provincie Gelderland

DFS event: Food of the future, food for futurists 

Met drie inspirerende keynotes, interactieve sessie: alternative futures en een borrel

23 november 2018 – 14.00-17.00 uur – World Food Center Development, Nieuwe Kazernelaan 2 D42, Ede (naast NS station Ede Wageningen) – voertaal: Nederlands – gratis toegang 

De toekomst van ons voedsel spreekt tot de verbeelding: we zien 3D-printers aan het werk, kweekvlees en insecten op ons bord. De toekomst van ons voedsel is tegelijkertijd fel omstreden. Hij gaat over belangen van dieren, boeren, consumenten en multinationals. Hij gaat over het landschap en de draagkracht en uitputting van de aarde. Hij gaat over ongelijkheid: honger in het ene land, obesitas in het andere.

Elk verhaal over de toekomst van ons voedsel heeft met deze context te maken. Elk verhaal belicht hoe dan ook een beperkt aantal aspecten. Hoe maak je daarin de keuze? Een middag over de toekomst van ons voedsel…maar vooral: een middag voor iedereen die wil reflecteren hoe je verantwoord en inspirerend over de toekomst van ons voedsel kunt denken en spreken – en hoe je die toekomst kunt vormgeven.

Lees onderaan meer over onze keynote sprekers.

PROGRAMMA:
Vrijdag 23 november
13.30 – ontvangst

14.00 – intro Food of the future, food for futurists
14.15 – 3 keynotes

15.15 – interactieve sessie/discussie: alternative futures 
16.30 – borrel

Entree: gratis
Aanmelden: via eventbrite

SPREKERS:
Ernst van der Ende is algemeen directeur van de Plant Sciences Group van de Universiteit Wageningen. Hij schetst de beelden die er in Wageningen zijn rond de toekomst van het voedsel en de wijze waarop de productie van voedsel op een meer duurzame wijze kan plaatsvinden. Dit alles tegen de achtergrond van de grote maatschappelijke uitdagingen om een groeiende wereldbevolking  van voldoende gezond voedsel te voorzien en tegelijkertijd zorg te dragen voor een gezond en leefbaar milieu.

 

 

​Dick Veerman is oprichter en moderator van de interactieve krant Foodlog (opgericht in 2005), dat inmiddels uit een redactie- en projectteam plus een aantal freelancers bestaat. Hij schetst de geopolitieke verhoudingen en grondstoffen- en energie-afhankelijkheden die de food en agri-industrie in West-Europa in de toekomst zullen veranderen. Hij stelt ter discussie of publiek, politiek, bedrijfsleven en wetenschap zich voldoende bewust zijn van de impact van dat krachtenveld op de toekomst.

 

 

Sietske Veenman is docent en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, afdeling Geografie, Planologie en Milieu. Zij toont ons de kracht van verhalen bij het nadenken over de toekomst. We kennen de toekomst niet, maar we creëren hem wel. Verhalen over de toekomst beïnvloeden gedrag, ze bepalen wat mensen doen of laten. Verhalen sorteren bepaalde toekomsten voor en snijden andere toekomsten de pas af. Verhalen vormen de brug tussen heden, verleden én geven de toekomst vorm. Sietske stelt dat we juist daarom die verhalen goed moeten doordenken.

 

 

 

Share this with others:
Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail

Organizer

DFS | Trendbureau Overijssel | Team Strategie Provincie Gelderland