Add your event to our calendar!

The Dutch Future Society aims to provide a platform for all those who are involved with the future, including businesses and other organisations. Please do let us know about any interesting event or meeting that you would like te see featured on our event calendar by sending an email to info@dutchfuturesociety.nl, so that we can better share the knowledge and experience of our field!

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Future of food: recap

23 November, 2018 @ 13:30 - 17:00

Samenwerking DFS | Trendbureau Overijssel | team Strategie Provincie Gelderland

DFS event: Food of the future, food for futurists 

Hoe kan de wereld worden gevoed in 2050, wanneer we met 9 of miljard mensen de aarde bevolken? Is er sprake van een voedselprobleem, of een te-veel-mensenprobleem? Kortom, we zijn benieuwd naar de toekomst van ons voedsel. Zo’n 60 toekomstdenkers, voedselexperts, beslissers en andere geïnteresseerden lieten zich op 23 november meevoeren in de verhalen van drie toekomstdenkers in het nieuwe World Food Center in Ede. Lees hieronder onze blog!

We geven een recap van de input van de drie sprekers en de vragen, gedachten en toekomstthema’s van de deelnemers.

Dit zijn vast een aantal oplossingen die bleven hangen:

  • We moeten blij zijn dat landbouw steeds meer high tech is: zo kunnen we met minder ‘input’ (land, water, pesticiden) meer ‘output’ (voedingswaarde) produceren.
  • True pricing is een belangrijke oplossing: we moeten de werkelijke kosten van voedsel zichtbaar maken.
  • We hebben een gedeelde feitenbasis nodig. Dan pas kunnen we weloverwogen keuzes maken voor de toekomst.
  • Ieder mens kan zelf iets bijdragen: minder consumeren, minder verspillen en een bewuste keuze maken. Waarbij wel moet worden opgemerkt dat diervriendelijk niet per se milieuvriendelijk betekent.

De juiste vragen stellen is een van de belangrijkste vaardigheden van een futurist:

  • Is het van belang dat er meer lokaal geproduceerd gaat worden? En hoe brengen we lokaal eten naar de stad?
  • Moeten mensen mede-eigenaar worden van de productie van voedsel? Wat is precies je eigen verantwoordelijkheid?
  • Waar halen we voedingswaarde vandaan? Hoe gaan we verspilling tegen en hoe minderen we met vlees?
  • Hoe maak je de herkomst van voedsel zichtbaar? Wat is je eigen ‘grow print’?

 

Sietske Veerman | Frames & foresight.

Sietske Veenman is docent en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, afdeling Geografie, Planologie en Milieu. Zij toont ons de kracht van verhalen bij het nadenken over de toekomst. Sietske stelt dat er meerdere verledens zijn, meerdere mogelijke toekomsten en zelfs meerdere hedens. Niet iedereen ziet het verleden hetzelfde: de Europese Alexander de Grote is de Perzische Alexander the Doomed. Ook het heden kent niet één dominant verhaal, maar juist verschillende perspectieven.

Vanuit die verschillende perspectieven, of ‘frames’ denken we na over de toekomst. Bijvoorbeeld de toekomst van biodiversiteit. Zie je dat vooral een probleem voor natuurbehoud, dan is de oplossing een hek erom. Maar zie je dat vooral als een probleem voor de farmaceutische industrie, dan is de oplossing eerder een biodata-bank voor farmaceutische labs.

De toekomst is dus open, maar niet leeg. We kennen de toekomst niet, maar we creëren hem wel. De verhalen over de toekomst waar we in geloven, beïnvloeden ons gedrag. Verhalen sorteren bepaalde toekomsten voor en snijden andere toekomsten de pas af. Sietske stelt dat we juist daarom die verhalen goed moeten doordenken. En ze geeft ons een concrete tip om te luisteren naar verhalen over de toekomst: hoor je meerdere toekomsten, of is het vooral één visie of voorspelling?

Ernst van den Ende | Biologisch & High tech

Ernst van den Ende wil graag een einde maken aan de schijndiscussie tussen high tech landbouw en biologische landbouw. Genetische manipulatie is al eeuwen oud. Waarom? De meeste planten zijn giftig en we hebben de toxische stoffen ‘wegveredeld’. Ook smaken die we niet prettig vinden zijn uit de planten gehaald, en zelfs de vertrouwde oranje wortel is van oorsprong niet oranje. Ons voedselsysteem kent een geschiedenis van 10.000 jaar genetische modificaties. Elke vorm van landbouw is kunstmatig. Biologisch of niet.

Universiteit Wageningen werkt aan meer – minder – beter. Meer voedsel produceren, met minder impact op de planeet en een betere voedingswaarde. En dat is hard nodig. Als we zo door gaan, dan moeten we de komende 40 jaar net zoveel voedsel produceren als de afgelopen 8000 jaar. Ergens is dat cru: overgewicht is inmiddels een groter probleem dan hongersnood, malnutritie en ondervoeding.

Welke verhalen blijven hangen?

  • De invloed van mensen op de ‘natuur’: hoe we al duizenden jaren planten en dieren manipuleren.
  • Er is nauwelijks tegenstelling tussen biologische en niet-biologische landbouw. We moeten eerder denken aan het Nederlands elftal, dan aan Ajax-Feyenoord.
  • De stijgende vraag naar landbouwgrond.

Welke trends horen we terug in de verhalen?

  • Technologie vergroot productie per vierkante meter
  • Vraag naar voedsel en overconsumptie nemen toe
  • Groeiende bewustwording over duurzaam en gezond voedsel in Nederland
  • Systeemkramp

Welke waarden of overtuigingen horen we?

  • Geloof in technologie
  • Verduurzamen van de landbouw kan

Dick Veerman | Padafhankelijkheid en de toekomst

Dick Veerman is oprichter van Foodlog: een onafhankelijk nieuwsplatform over voedsel. Dick Veerman schetst de padafhankelijkheid van het Nederlandse landbouwsysteem: hoe is het eigenlijk zo gekomen? En wat kunnen we verwachten in de toekomst? Veerman pleit voor meer kennis van de geschiedenis van landbouw. Want, zo zegt hij, als je geschiedenis niet kent, ken je het heden niet, en dan kun je ook geen keuzes maken voor toekomst. Wat mist is een goede feitenbasis.

Veerman neemt ons mee terug naar 1886: een landbouwcommissie van de Nederlandse staat noemde de Nederlandse boer onvoldoende professioneel werd genoemd. Niet veel later ontstond een Europese landbouwcrisis: schepen met goedkoop graan bereikten Europa. Frankrijk en Duitsland gooiden de grenzen dicht en beschermden de eigen boeren. Maar in Nederland lag dat moeilijk: Nederland was juist een doorvoerhaven en de grenzen bleven open. Daar begon dan ook het probleem van landbouwsubsidies: produceren zonder marktvraag. De gevolgen zien we nu nog steeds: in Europa produceren we boterbergen, wijnplassen en melkplassen. We hebben een markt gecreëerd waarin overproductie de norm is. Een oplossing in deze systeemcrisis in Nederland is dat we niet langer produceren voor de buren: we beperken de productie tot wat we zelf nodig hebben.

Maar dan nu een stap vooruit: waar willen we eigenlijk naar toe? In welk systeem willen we leven? Een natuurlijk systeem of een technologisch systeem? Een sterk groeiende wereldbevolking, of liever een minder snelgroeiende wereldbevolking met een hoge levensstandaard? We stevenen volgens Dick Veenman nu af op een wereld die meer lijkt op Star Trek, dan onze huidige omgeving. Alleen onze consumptiepatronen aanpassen is niet genoeg: een afname van de wereldbevolking acht hij noodzakelijk.

Welke verhalen blijven hangen?

  • Ecomodernisme
  • De onafhankelijkheid van boeren is al decennia geleden om zeep geholpen.
  • De Nederlandse landbouw is stadslandbouw.
  • Minder mensen is de oplossing – maar mogen we het daar wel over hebben?

Welke trends horen we terug in de verhalen?

  • Groeiende wereldbevolking, stijgende levensverwachting en stijgende levensstandaard
  • Boeren verkopen al decennia onder de kostprijs

Welke waarden of overtuigingen horen we?

  • De politiek houdt een ongezond economisch landbouwsysteem in stand en tast onafhankelijkheid van boeren aan.
  • Minder mensen is een belangrijke oplossing

 

Share this with others:
Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail

Details

Date:
23 November, 2018
Time:
13:30 - 17:00
Event Categories:
, ,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-future-of-food-food-for-futurists-51753728796

Organizer

DFS | Trendbureau Overijssel | Team Strategie Provincie Gelderland