Embedding Technopolis – ‘Een boeiende invalshoek’

February 19, 2018 10:10

Take a look at “Embedding Technopolis” from Haroon Sheikh on Managementboek.nl. (You are sponsoring the Dutch Future Society for free by placing your order at Managementboek through this link!)

Inmiddels is zo’n beetje iedereen ervan doordrongen: we leven in een tijd waarin technologische innovatie met grote snelheid ons leven binnen dendert. We zien op tal van plekken dat het frictie kan opleveren. Bestaat mijn baan nog in de toekomst?

Volgers en likes op sociale media zat, maar toch voel ik me eenzaam, in de steek gelaten door alles en iedereen. Trends zoals mindfulness brengen ons terug in het moment. We zoeken naar de flow. Geconcentreerd, speels en met bezieling aan iets werken. Een ambacht bijvoorbeeld. Politici zoeken het in symbolen, zoals het Wilhelmus en de vlag. Culturele tradities bedoeld om te verbinden en vervreemding tegen te gaan. Tradities en moderniteit komen overal ter wereld samen, in iedere cultuur op een andere manier. Dat is een interessant gegeven. Filosoof, econoom en bestuurskundige strateeg Haroon Sheikh weet dit met veel diepgang en kennis van Westerse en Oosterse culturen over het voetlicht te brengen.

Sheikh neemt ons mee de wereld over en onderzoekt hoe verschillende culturen het pad van modernisering hebben doorlopen. Hij laat ook zien hoe de niet-moderne elementen doorklinken in deze tijd. De krachten van de moderniteit kunnen bruut en traumatisch zijn. Culturen reageren daar verschillend op. Deformaties kunnen het gevolg zijn. Maar, transformatie is ook mogelijk. De sterke elementen van tradities klinken door in onze tijd en dragen bij aan successen. Ook in de toekomst van deze eeuw vol met onzekerheden zal de echo van culturele tradities te horen zijn. Sheikh eindigt het boek met een klein voorproefje van hoe de toekomst voor verschillende culturen zou kunnen uitpakken. Het is een vingeroefening en nadrukkelijk geen voorspelling.

Embedding Technopolis lijkt op het eerste gezicht een geopolitiek boek, zoals er in de Anglo-Saxische literatuur wel meer zijn. Maar aan de analyses is goed te merken dat het door een filosoof is geschreven. Sheikh’s psycho-politieke analyse toont passie en maakt het boek uniek en zeer lezenswaardig. Vooral na hoofdstuk vier begon het echt interessant te worden. De hoofdstukken daarvoor waren daardoor wat mij betreft iets te uitvoerig, al bleef ik wel doorlezen. En terecht, want het verhaal van Embedding technopolis geeft een boeiende invalshoek op de ontwikkeling van moderniteit in relatie tot traditie en culturen. Sheikh is een interessant denker die ik zeker blijf volgen.

 

Take a look at “Embedding Technopolis” on Managementboek.nl. (You are sponsoring the Dutch Future Society for free by placing your order at Managementboek through this link!)


About Freija van Duijne


This review is part of the collaboration between the Dutch Future Society and Managementboek. If you intend to buy the book, please complete your purchase through this link and support the Dutch Future Society.

Share this with others:
Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.