Blogpost // An Interesting Day: visualisation as a futurist’s toolkit for imagination and strategic conversation

December 5, 2015 02:00

Door Anne Pereira

Vanuit het koude najaarsweer werd ik met een warm onthaal verwelkomt in het LEF Future Center van Rijkswaterstaat. Omringd met mensen die ieder op hun eigen manier met de toekomst bezig zijn, zijn we allemaal benieuwd hoe visualisering ons hier verder in kan helpen.

Visualisation as an integral approach in foresight

Sluit allemaal je ogen. Adem nu diep in…. en weer uit. En sta even stil bij je verwachtingen voor vandaag. Met deze verrassende maar mooie manier om een dag vol indrukken in te gaan volgende de eerste lezing van François Jéqou en Christophe Gouache van Strategic Design Scenarios. Een toekomstbeeld is soms moeilijk voor te stellen en spreekt niet altijd tot de verbeelding omdat het om iets gaat dat er nog niet is. Jéqou en Gouache deelden met ons een aantal tools waarmee visualisatie kan helpen om toekomstbeelden te communiceren en dialoog over de toekomst te stimuleren. Eén van die tools, die ik heel interessant vond, is aan de hand van een exhibitie toekomstscenario’s te communiceren. Hiermee mensen te triggeren om het gesprek hierover met elkaar aan te gaan en juist ook te stimuleren om kritisch te zijn en de scenario’s aan te vullen met hun eigen visie en ideeën op die toekomst. Het liet mij denken aan de uitspraak ‘a tiger in a museum is a tiger in a museum, not a tiger’. Waarmee bedoelt wordt dat een museale context een actieve bijdrage levert aan de betekenis van iets. Het zet je aan het denken en je gaat er betekenis in zoeken. Een exhibitie zou daarom denk ik ook een mooie vorm kunnen zijn om mensen te helpen een betekenis te geven aan toekomstscenario’s.

Na zelf in kleinere groepen aan de slag te zijn geweest met het schetsen van een eigen toekomstbeeld voor 2030 viel er mij ondertussen wel iets op. Wanneer je zelf met toekomst verkenning bezig bent, dan heb je vaak al een beeld welke kant het waarschijnlijk op gaat. Maar wanneer je jouw eigen ideale toekomstbeeld moet gaan schetsen laat je je onderbewust toch leiden door dat waarschijnlijke toekomstbeeld. Het is wat moeilijker om dat beeld dan los te laten en juist te kijken hoe jij persoonlijk zou willen hoe de toekomst er uit komt te zien.

MwaybEc00YhNCyOewOiTxNY97S7fy2Vq6v6XZmgc_Kw

Go and Play

Terwijl de tweede lezing van start gaat zijn de visuele facilitatoren van Crafting Connection druk bezig met het visueel in kaart brengen van ‘the bigger picture’ van de dag. Waar je mij als visuele denker heel blij mee kunt maken. De tweede spreker van de dag was Igor Mayer van TU Delft. Als je opzoek bent naar antwoorden voor serieuze vraagstukken zou je misschien niet zo snel denken dat gaming hiermee kan helpen. Mayer nam ons mee in de mogelijkheden van Serious Gaming. Wie ooit een Star Trek film heeft gezien is vast bekend met de Holodeck, een simulatie ruimte van een realistische virtuele wereld. Hiermee kon men zich verplaatsen naar een ander tijdperk, maar ook trainen op gesimuleerde situaties. Een gelijksoortig concept als een simulatie ruimte die rijk is aan data zou een organisatie op een spelende wijze kunnen helpen om tot beslissingen te komen. Een virtuele realiteit kan helpen om je te verplaatsen in een toekomstbeeld en tot beslissingen te komen binnen die gesimuleerde toekomst.

Er gebeurt heel veel op het gebied van technologie, maar we moeten hierin het menselijke perspectief niet verliezen. Je komt er volgens Mayer maar op één manier achter hoe je dat op elkaar af kunt stemmen, en dat is door ermee te gaan spelen, door ermee te gaan experimenteren.

An interesting day

Deze dag heeft mij heel wat inzichten gebracht. ‘Onze hersenen kunnen oneindigheid moeilijk voorstellen’ werd tijdens één van de workshops gezegd. Visualisatie kan mensen helpen om zich te verplaatsen in een toekomstbeeld en er betekenis aan te geven. Visualiseren is breder dan het gebruik maken van beeld. Het kan bijvoorbeeld ook zijn door middel van storytelling waarmee je de verbeelding stimuleert, of het visueel in kaart brengen van data. Een beeld kan inspirerend zijn maar daarentegen ook suggestief. En dat heeft mij ook wel anders naar beeldgebruik doen kijken. Want wat is je doel? Wil je mensen inspireren met je beeld of ze een handje helpen door ze al een bepaalde sturing te geven?

Een mooie conclusie die werd getrokken is dat we het gedurende de dag vaak hadden over ‘thinking about the future’ maar what about ‘feeling the future’? Onder het mom van visualisatie en nog een uurtje in de trein te moeten zitten ben ik mijn visuele indrukken ook maar meteen op papier gaan zetten. Het was zeker an interesting day.

An Interesting Day (klein)

Share this with others:
Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.