Bits, bytes & bewustzijn

February 26, 2018 06:56

Take a look at “Bits, bytes & bewustzijn” from Yfke Laanstra on Managementboek.nl. (You are sponsoring the Dutch Future Society for free by placing your order at Managementboek through this link!)

Robotisering is allang geen fictieve sciencefiction meer. En digitalisering ervaren we van seconde tot seconde in alles wat we doen. Vragen zoals ‘wat betekent het om mens te zijn?’ krijgen een nieuwe dimensie in het digitale tijdperk.

Daarom was ik zeer verheugd over het boek van Laanstra die vanuit haar perspectief ingaat op het menselijk potentieel in het licht van digitale ontwikkelingen. Wat ik me echter niet zo had gerealiseerd, is dat dit boek vooral esoterisch gedachtegoed verwoordt. Als nieuwsgierig lezer sta ik weliswaar open voor allerlei perspectieven, maar op het moment dat het verhaal zich zo nadrukkelijk afzet tegen de reguliere westerse wetenschap, dan kijk ik toch wat kritischer naar wat er werkelijk staat.

Laanstra voelt zich thuis bij levensbeschouwelijke stromingen waarbij het gaat over de bezieling van de natuur als onze oerkrachtbron. De magnetische resonantie van de aarde, de elektromagnetische frequenties van woorden, klanken en intenties en het potentieel van paranormale waarneming worden genoemd als voorbeelden van onze multidimensionele natuur. De computertechnologie maakt deze mogelijkheden zichtbaar via nanotechnologie, virtual reality en allerlei vormen van super-intelligence. Met het benadrukken van de natuur als oerkrachtbron stelt Laanstra aan het einde van het boek weer de vraag hoe we ons lichaam, ziel en geest kunnen voeden en zo invloed kunnen uitoefenen op onze binnen- en buitenwereld. Dat zijn mooie bewustzijnsvraagstukken, die je als lezer aan het denken kunnen zetten.

Zelf lukte het mij steeds minder om onbevangen te zijn tegenover de analyses in het boek. Gelijk al in de eerste alinea van hoofdstuk 1 wordt de westerse wetenschap gepresenteerd als eenzijdig en beperkt, en de denkbeelden uit de esoterie zo veel rijker en inzichtvol. Bij het bespreken van esoterisch onderzoek worden woorden gebruikt zoals ‘bewezen’ en ‘aangetoond dat.’ De westerse wetenschap zou dit alles consequent onder het tapijt willen vegen als ongemakkelijke kennis die niet bij het westerse wereldbeeld past. Hoe het op mij over komt is dat esoterisch onderzoek als zuiver en waar worden gepresenteerd, en westers onderzoek als beperkend en gesloten. Ook andere zaken moet je als lezer in mee gaan, ondanks dat ze maar beperkt relevant zijn voor het onderwerp van het boek. Zoals, biologisch voedsel bevat meer levensenergie en magnetrons zijn grote vernietigers van deze zelfde levensenergie. Hoewel ik graag meega met Laanstra’s analyses, de opbouw van haar betoog en de stelligheid van haar standpunten doen mij wel fronsen. Onbedoeld wellicht, er schemert toch behoorlijk wat zwart-wit-denken door de bladzijden heen.

Ik heb wel enorm genoten van alle fragmenten uit de Matrix die her en der worden aangehaald. Die vormen een rode draad door het boek. Het verhaal van de Matrix vertolkt een gedeelte van de zoektocht die Laanstra met ons deelt. Daarin schuilt veel passie. In het nawoord geeft Laanstra nog een uitgebreider kijkje in haar persoonlijk perspectief en haar fascinatie voor bewustzijn en digitalisering. Tot slot, er zit ook een app bij Bits, bytes & bewustzijn. Daarmee krijg je dagelijks updates en verdieping toegestuurd. Een leuke extra op het boek.

 

Take a look at “Bits, bytes & bewustzijn on Managementboek.nl. (You are sponsoring the Dutch Future Society for free by placing your order at Managementboek through this link!)


About Freija van Duijne


This review is part of the collaboration between the Dutch Future Society and Managementboek. If you intend to buy the book, please complete your purchase through this link and support the Dutch Future Society.

Share this with others:
Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.